SantJordi
QRgotic
  Món Contemporani

Campanya per catalanitzar els rètols del comerç, l’any 1920

Un comentari del rei Alfons XIII (a la imatge) desfermà l’any 1920 una campanya de catalanització dels rètols del comerç de Barcelona. Fou objecte de debat polític i els diaris n’anaven plens.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Forn Sant Jordi

C/ llibretería #8

Aquesta pastisseria amb més de 210 anys ha fet cèlebres les rosquilles de Sant Jordi, el seu pa tradicional i les seves pastes. Conserven en les seves instal·lacions el forn de cocció de finals de segle XVIII , amb el qual encara couen tots els seus productes fets amb matèries primeres d'alta qualitat i molta tradició.

Sou davant del Forn Sant Jordi, un establiment centenari del Barri Gòtic. Data del 1789 i encara conserva el forn de cocció de finals del segle XVIII. Actualment el regenten l'Antonio Mª Ribes i la Núria Pagès. El juny del 1920 el rei Alfons XIII visità Barcelona. Molts balcons aparegueren engalanats amb senyeres i el rei sembla que comentà: “Me he fijado en que había muchas banderas catalanas por todas partes. En cambio he visto muy pocos letreros en catalán”. D’altres versions atribueixen les paraules a Antoni Maura, que acompanyava el monarca. Les paraules foren transcrites als diaris i generaren una campanya de catalanització dels cartells comercials. Aquest fou un assumpte discutit abastament al ple de l’Ajuntament de Barcelona. En aquell moment, els comerços del carrer Llibreteria foren pioners en la incorporació de rètols en català. Sabieu que l'any 1931 una publicació nacionalista - Nosaltres Sols - recomanava visitar aquest forn perquè ja s'hi havia adoptat el català a la retolació ?

Antoni Ribes i Núria Pagés fa dècades al comandament del forn, que va assumir la seva família a principis del segle passat. Aquesta pastisseria amb més de 210 anys al carrer de la Llibreteria ha fet cèlebres les rosquilles de Sant Jordi - fins i tot amb parada especial al carrer cada 23 d'abril -, el seu pa tradicional i les seves pastes.

La família Ribes va adquirir la fleca en 1941 i, des de llavors, totes les seves generacions segueixen elaborant el pa i les pastes de forma artesanal. Conserven en les seves instal·lacions el forn de cocció de finals de segle XVIII , amb el qual encara couen tots els seus productes fets amb matèries primeres d'alta qualitat i molta tradició. Un lloc emblemàtic del barri gòtic en el qual les parets del local acomiaden olor a coca recentment feta i molta història. Si aixeques la mirada podràs apreciar els detalls decoratius d'aquest comerç que ja és tot un clàssic del carrer Llibretería.