La Plaça de Sant Felip Neri i els bombardeigs de la Guerra Civil

Aquesta plaça fou un dels espais de ciutat vella que més va rebre les conseqüències dels bombardejos de l’aviació italiana a la ciutat (1938): encara avui es veuen marcats els impactes de metralla a la façana de l’església.

Sou davant d’un antic ‘gabinet de lectura’

L’any 1838 la majoria dels llibreters de la ciutat tenien la seva botiga en aquest carrer. A l’època, es van crear els anomenats ‘gabinets de lectura’, una mena de biblioteques privades que, a més, feien funció de salons de tertúlia.

Tiroteig entre el carrer Llibreteria i la plaça Sant Jaume

En el context d’una vaga general, l’any 1934 el president Lluís Companys proclamà l’Estat Català. Madrid va enviar l’exèrcit al palau de la Generalitat amb l’objectiu de detenir els membres del Govern.

Un carrer a punt de desaparèixer

A finals del segle XIX el traçat del carrer Llibreteria perillava. L’arquitecte Lluís Domènec i Montaner va presentar un projecte que consistia a enderrocar les cases de darrere de la catedral per tal d’exhibir les columnes romanes del carrer Paradís. Mossèn Cinto Verdaguer (a la imatge) li donà suport.

Al segle XIX aquí s’hi feia el millor pa de pessic de la ciutat

Segons l’erudit Joan Amades, aquest establiment era un dels llocs on feien més bo el pa de pessic. És una botiga ben antiga, que es remunta a l’any 1834.

Una de les poques cases amb volada que resten en peus al casc antic de Barcelona

Si aixeques el cap veuràs una de les poques cases amb volada que conservem a Barcelona. L’immoble destaca també pels seus esgrafiats, probablement dissenyats a finals del segle XVIII.

Aquí s’escrivia i s’imprimia el Diari de Barcelona

Un dels diaris més antics d’Europa s’imprimia en aquest carrer. L’any 1821 les seves instal·lacions ocupaven tota l’illa de cases. Els tallers eren situats al subterrani.

Campanya per catalanitzar els rètols del comerç, l’any 1920

Un comentari del rei Alfons XIII (a la imatge) desfermà l’any 1920 una campanya de catalanització dels rètols del comerç de Barcelona. Fou objecte de debat polític i els diaris n’anaven plens.