Edat Mitjana

El carrer dels especiers i dels apotecaris

Es dedicaven al comerç i a l’elaboració de fàrmacs, drogues, espècies culinàries, tints, confits, espelmes i perfums. Un ofici entre la farmàcia i l’art de transformar els productes a través de fórmules.

  Edat Mitjana

Qui eren els llibreters que van establir-se aquí ?

L’any 1540 el carrer ja era conegut com dels llibreters o de la Llibreteria. Eren venedors de pergamins, de papers, de llibres en blanc i d’altres objectes d’escriptori. També feien d’enquadernadors (a la imatge, un llibre de notari).

  Edat Mitjana

El carrer Llibreteria va ser escenari de moltes festes cíviques.

Durant l’Edat Mitjana i l’Època Moderna eren habituals les festes cíviques, celebrades als espais públics. El carrer Llibreteria s’adornava amb arquitectures efímeres i decoracions espectaculars (a la imatge, el rei Alfons el Magnànim, promotor d’aquests actes).

  Edat Mitjana

Francesc Ferrer, un dels especiers d’aquest carrer

Al carrer Llibreteria hi va viure l’especier Francesc Ferrer. Tenia una casa ben àmplia, amb un obrador, botiga i estances privades. Morí l’any 1410, deixant diners a deure. Per cobrir els deutes, els hereus van haver de subhastar els objectes de l’especier.

  Edat Mitjana

Freneria, del carrer de l’Hospital al carrer dels artesans

El carrer de la Freneria medieval fou seu de l’Hospital d’en Guitart, on s’atenia als pobres, als peregrins i també als malalts. Més endavant, el comte Ramon Berenguer IV (esteu veient el seu segell) transformà aquest espai en cases i tallers.

  Edat Mitjana

Pedres de les antigues construccions romanes per fer nous edificis

Les cases de l’entorn del Miraculum (tal i com s’anomenava a les ruïnes romanes), foren edificades amb materials extrets d’aquestes antigues construccions. A la imatge, la compravenda d’una casa.

  Edat Mitjana

Un carrer lligat a la història de la Catedral

Al segle XIV, una gran part de les cases d’aquesta via pertanyien o allotjaven al clergat. Les processos religioses passaven pel carrer de la Freneria. Més endavant, aquí se celebraren les fires de Nadal.

  Edat Mitjana

D’on prové el nom del carrer Freneria ?

La freneria era un ofici especialitzat en la confecció de productes de l’aixovar militar. Aquest nom deriva dels frens; els instruments de metall que es lliguen a les regnes i que es col·loquen al morro dels cavalls. A la imatge, l’escut del gremi dels freners. Teniu aquest escut ben a prop…

  Edat Mitjana

En aquesta illa de cases hi havia un forn molt important per als barcelonins

Els forns eren establiments de referència perquè eren el lloc on les famílies duien el pa i d’altres aliments a coure.

  Edat Mitjana

La presó estigué aquí fins l’any 1839

La presó de Barcelona estigué en aquest immoble fins el segle XIX. Per aquest motiu el carrer arrossegà el nom de Baixada de la Presó durant molts anys.

  Edat Mitjana

Sou davant de l’antiga presó de Barcelona !

Aquí hi hagué la presó del veguer durant els segles medievals. En aquell moment la presó presentava unes condicions deplorables. Els familiars dels reus preferien no entrar-hi. Les visites es feien a través d’una finestra que donava a aquest carrer.

  Edat Mitjana

Aquesta és una casa d’origen medieval

Espai ben documentat durant els segles medievals. Maria, esposa de Pere Godancs, vengué una casa en aquest indret als consellers de la ciutat. El seu objectiu era enderrocar una estructura per embellir l’entorn de la catedral.