A la recerca d’un castell

Cerería Subirà

C/ Baixada de la Llibretería # 21

  Tardoantiguitat

A la recerca d’un castell

Sou just davant de l’antic Castell Vell de Barcelona. En primer terme, aquesta fou la residència del vescomte i, després, del veguer del rei. Des d’aquí s’impartia justícia a tota la ciutat. Temps abans, tal i com veieu a la imatge, aquí hi havia hagut unes termes.

Cerería Subirà

C/ Baixada de la Llibretería # 21

La família Subirà porta elaborant vés-les des de 1761, amb les millors parafines ICER d'abelles. Aquesta cerería d'ambient barroc és la més antiga de Barcelona. Un racó emblemàtic de la ciutat.

Ets davant de la cereria més antiga de Barcelona (té 250 anys !), regentada per en Jordi Subirà. Parlem d'aquest indret però d'una època molt més reculada. Els centres de poder de la ciutat canviaren de lloc entre els segles IV i V dC. Els governants es traslladaren des de l’àrea del fòrum (a l’actual plaça Sant Jaume) fins aquest indret, a l’extrem nord-est de la ciutat de Barcino. Des d’aquí on sou cap a l’oest foren edificades una basílica i les primeres residències dels comtes. En aquest nou complex, a més, al segle VI s’hi construïren unes termes públiques. La zona continuaria essent l’epicentre del poder polític al llarg de l’Edat Mitjana, ja que en el mateix espai que avui ocupa l’immoble que teniu davant s’hi ubicava l’anomenat Castell Vell. Aquest castell fou la residència del vescomte de Barcelona i, després, del veguer del rei. És a dir, des d’aquí s’hi exercia justícia en nom del monarca. Entre d’altres funcions, el veguer controlava el mercat, que era fora de les muralles, en un extrem de la plaça del blat (que avui anomenem plaça de l’Àngel). Sabem ben poques coses d’aquest castell, si bé és probable que tingués l’entrada principal a la plaça del Rei.

En els seus primers anys d’existència, aquesta va ser una tenda de modes, fins que una altra família es va fer càrrec d’ella transformant-la en la cerería que és avui. La família Subirà porta elaborant vés-les des de 1761, amb les millors parafines ICER d’abelles.Avui dia les veles són peces mes ben decoratives, però en el moment de la fundació d’aquest local complien la funció bàsica de millorar el deficient il·luminat de l’època.Aquesta cerería d’ambient barroc és la més antiga de Barcelona. Sens dubte, un racó emblemàtic de la ciutat. Conserva intacta l’exquisida decoració del que va anar en un altre temps una boutique d’alta moda.Entrar a aquesta tenda és com viatjar al passat. És un veritable complimento visual contemplar la decoració del local i la immensa diversitat de veles artesanals que ofereixen als seus clients.
VULL ESCANEJAR UN ALTRE CODI