Una de les dues portes d’accés al Call Major

ZOEN Laboratori de Disseny Artesanal

Sant Domènech del Call, 15, local 2

  Edat Mitjana

Una de les dues portes d’accés al Call Major

El carrer de Sant Domènec era el més important del barri jueu. Es coneixia llavors com a carrer de la Carnisseria o carrer de la Sinagoga Major o de les Escoles Majors. A la seva entrada, s'hi situava el portal principal del barri.

ZOEN Laboratori de Disseny Artesanal

Sant Domènech del Call, 15, local 2

Taller de creació integral i showroom de bosses multifuncionals i accessoris de pell. Treballs pathwork. Disseny de mobiliari i lluminàries.
A la confluència entre el carrer de Sant Domènec i del Call, s’hi trobava una de les dues portes d’accés al Call Major. Segons la historiografia tradicional, al seu dessobre, s’hi alçava una de les torres més altes de la ciutat. Ambdues portes s’obrien al carrer del Call, precisament perquè, en aquesta via, s’hi trobava un dels accessos de la Barcino romana, la qual cosa facilitava l’entrada i la sortida de la ciutat i del call. Aquests portals eren guardats per un  porterius, un càrrec institucional que  actuava, no tan sols de porter del barri jueu, ans també de representant de  l’aljama, la comunitat jueva. Aquests  porterii eren membres destacats de la  comunitat i el lloguer del seu habitatge era considerat una despesa pública. No és fins el s. XIV que els cristians imposen el seu dret sobre les portes del Call i  comencen a utilitzar-les com a element de clausura i segregació. L’any 1391 hi havia la casa d’Estruc Bonanasc, que apareix documentat el 1371 portant afers del metge i magnat Saltell Cabrit, a Carcassona i França. L’edifici actual és una reforma de finals del segle XIX, amb una nova façana oberta a l’actual placeta de Manuel Ribé, sorgida arran de l’ensorrament de les casetes que hi havia, produït per un bombardeig durant la Guerra Civil.

Al cor del Barri Gòtic de Barcelona, al carrer principal de l’antic call (Call Major), on els oficis eren part fonamental del teixit social de l’època, es troba situat aquest showroom de venda, amb taller accessible a la vista del públic .

Zoen LDA és un laboratori de creació integral, en el qual dissenys, prototips i produccions són realitzats ‘a consciència’ seguint un procés artesanal, en què eines i sistemes tradicionals es barregen amb altres d’última generació.
Aquesta petita empresa familiar, a on el leitmotiv és la ‘investigació creativa’, va ser fundada el 2009 per dos emprenedors procedents del camp de les arts visuals i l’arquitectura.

En el disseny interior del singular local, tot ha estat realitzat pels fundadors. Des de la porta-aparador d’entrada i els acabats, fins al mobiliari i els llums.
Mitjançant l’ús de materials ‘nobles’ i la maximització de llum i espai, el local s’integra en un entorn agradable, fent visible el treball artesanal i l’exposició dels productes, que tenen com a premisses la qualitat, el confort i la funcionalitat.

Serveis: Personalització / Variació de colors, de mida (només accessoris). Perforat i tall de cinturons a mida.
Productes: Bosses de pell: Creuats, De Mà, Ronyoneras, Motxilles Accessoris de pell: Carteres-Moneders, Quaderns-Agendes, Fundes Tech, Cinturons, Clauers.
Propietaris: Lorena Pérez i Rafael Falcón
Any de fundació 2009
Correu electrònic: info@zoen.es
Web: www.zoen.es
Xarxes socials: https://www.facebook.com/pages/ZOEN-Laboratorio-de-Diseño-Artesanal
Telèfon: 93 3069688
Horari: 11-14:30 / 17-20:30 de dilluns a dissabte

VULL ESCANEJAR UN ALTRE CODI